Friezen in Vlaanderen ... of is het: Vlaanderen in Friesland?

 

Arnout start zijn prachtige programma in de eerste aflevering in Brugge wat in de 13e eeuw nog pal aan de Noordzee lag. Zeeschepen konden toentertijd tot in Brugge varen. Het was een havenstad, hét economisch centrum van Europa en Brugge maakte van Vlaanderen daarmee de rijkste regio rond de Noordzee.

Vanuit Brugge volgt Arnout met de kano de dichtgeslibte zee-arm (zo nu en dan even klúnen) via Damme naar Hoeke. En dan staat hij aan het Noordzeestrand, daar waar nu natuurreservaat 't Zwin ligt, op de grens tussen Nederland en België.

Hij zegt: 'Nu voel je echt hoe het hier was, he. Vandaar komt ook de naam Vlaanderen, he. Dat is eigenlijk van een oer Fries woord, een oud Fries woord'. 'Vlaanderen?' reageert zijn collega Ruben. 'Ja, vervolgt Arnout, Flama. Dat betekent overstromingsgebied, moddergebied'.

 

En dat klopt! Want het is bekend dat het oude Magna Frisia (Groot Friese Rijk) in de vroege Middeleeuwen (500-734) liep vanaf de kust van Denenmarken, via Duitsland, Groningen, Friesland, Noord-Hollandse en Zuid-Hollandse kust, via Zeeland tot aan 't Zwin in België. Vlaanderen is dus onstaan uit een oud Fries woord en lag in eerdere tijden op Fries grondgebied.

Er is echter veel nog niet duidelijk over hoe het historisch echt is geweest. Er is bijvoorbeeld nog discussie over of het echt één Groot Fries Rijk was onder leiding van een koning met als centrum Dorestad, wat nu Wijk bij Duurstede in Nederland is. Of dat het de kustvolkeren waren die samen de Friese cultuur vormden. En er is vooral nog veel niet bekend over hoe Friesland vroeger naar het zuiden doorliep. Maar dit geeft ruimte voor onderzoek waar we zeker aandacht aan besteden.
 

Feit blijft dat de serie van Arnout Hauben 'Rond de Noordzee' in dit verband heel interessant is!
Uit opgravingen blijkt dat er Friese munten aan de kust van Engeland zijn gevonden. Ook de Friese en Engelse taal hebben veel overeenkomsten. Dit, samen met de kennis die er nu al is, dat Friesland bestond uit kleinere stukken land aan de kust (De Friese zeelanden) tussen Denemarken en België, maakt dat het hele Noordzee gebied in het teken van Friesland zou kunnen staan.

 

Klink op de link voor de eerste aflevering van 'Rond de Noordzee' waarin vanaf 14 minuut 50 de verbinding naar Friesland wordt benoemd.

 

Rond de Noordzee