In 2005 ontmoet ik Hendrik en wij voelen direct een fijne connectie met elkaar. En zoals dat gaat: heen en weer reizen tussen Oudenaarde en Leeuwarden, samenwonen in Leeuwarden vanaf 2006, in 2010 getrouwd en nu vanaf 2018 samen in Gent. Dit samengaan van Vlaanderen (Zuid) en Friesland (Noord), als in Hendrik & Anneke, dat gaat heel goed!

 

Hendrik zag in zijn pubertijd een programma over Friesland wat hem toen al enorm aansprak en wat hij nooit vergeten is. Toen hij in Friesland kwam wonen heeft hij zich daar altijd thuis gevoeld. Het blijkt namelijk dat de Vlaamse en Friese mentaliteit veel gemeen heeft: rustig en bescheiden, vriendelijk, gemoedelijk, we doen wat we zeggen, 'doe maar gewoon' houding. Nu ik in Vlaanderen woon, merk ik dat ik zelfs niet heb hoeven wennen en me hier totaal thuis voel.
Terwijl je zou denken dat onze gebieden ver uit elkaar liggen, vind je overeenkomsten in taal die opmerkelijk zijn. Het Friese woord voor sneeuw is 'snie' en wordt ook zo gebruikt in de omgeving van Oudenaarde. Zelfs het woord voor bliksemflits, waar we in Friesland 'wjerljocht' tegen zeggen, wordt in de streek van Hendrik precies zo benoemd. Hij heeft dit zijn (over)grootouders vaak horen zeggen.
De lange glijdende dubbelklanken die zo kenmerkend zijn voor het Fries (ieie-u en eaea-u) komen ook in Hendrik z'n dialect veelvuldig voor. Ons vermoeden is dat in de dorpen in België de taal/dialecten nog lang onderling gesproken wordt en ergens vanuit de oude Germaans/Friese oorsprong behouden zijn gebleven.

 

Wij voelen dus een link tussen Friesland en Vlaanderen, even los van het feit dat we samen zijn en ons hart verbonden is met Friesland!
Al het bovenstaande in taal is puur onze eigen ervaring en totaal niet gestaafd met historisch bewijs, maar het is wel interessant om te onderzoeken. Dat zullen we zeker doen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Voordat we verhuisden naar Vlaanderen riep ik: ik begin daar 'in Fryske Krite!'
Voor Friezen die in Vlaanderen wonen, maar ook voor geïnteresseerde Vlamingen in Friesland. Om ergens die diepe en oude connectie weer boven water te halen. De Friese cultuur, taal en historie naar Vlaanderen te brengen en ook Vlamingen te interesseren voor al het prachtigs dat Friesland is!

 

 

 

Ons verhaal