Toen Hendrik en ik elkaar tegenkwamen vergeleken we direct onze taal. Sowieso het Nederlands en Vlaams, maar we kwamen er daarmee achter dat in het dialect van Oudenaarde veel dezelfde klanken als in het Fries worden gebruikt. Zelfs 'snie' is het zelfde en ook bv 'wjerljocht' werd door Hendrik z'n grootouders regelmatig gebruikt!

Robrecht I de Fries, Graaf van Vlaanderen leefde van 1030 tot 1093. Hij vocht zij aan zij met de Friezen en werd door zijn huwelijk Graaf van Holland. Hij voerde belangrijke hervormingen uit waardoor er veel rijkdom en handel ontstond in o.a. Brugge. Hij wordt gezien als een voorvechter van Vlaanderen. 

Friezen in Vlaanderen ... of is het: Vlaanderen in Friesland? Vlaams programmamaker Arnout Hauben  maakte in 2019 het fantastische programma 'Rond de Noordzee' waarin hij in 5000 km rond de Noordzee trekt. In de allereerste aflevering 'Langs de Belgische Kust' doet hij een opmerkelijke uitspraak.

Leeuwarden & Oudenaarde

Robrecht de Fries

Standaardkamers

Algemene Friese geschiedenis

Artikels

Onderzoek

Oud Friesland liep in de vroege Middeleeuwen vanaf de Wezer (Duitsland) langs de Groningse, Friese Kust naar beneden helemaal naar 't Zwin in België.
Nu lijkt er historisch meer bekend te zijn over het Noordelijke Friese gebied en minder over het Zuidelijke gedeelte. Tijd voor onderzoek!
Ook dit wordt nog ingevuld.

Hier is ruimte om artikels te plaatsen die interessant zijn voor de link tussen Friesland en Vlaanderen. 
Werk in uitvoering dus! De link doet het daarmee nog niet.

De algemene Friese Geschiedenis is natuurlijk ook bijzonder interessant! Er wordt hard aan gewerkt om die hier weer te geven. De link doet het daarom nu nog niet.

Link tussen Friesland en Vlaanderen

Rond de Noordzee

Graaf van Vlaanderen