Bezienswaardigheden

3. Leeuwarden

1. De Elf Friese Steden

2. De Waddeneilanden

De Friese Elf Steden zijn natuurlijk bekend geworden door de Friese schaats Elfstedentocht (Alvestêdetocht) op natuurijs, die ook wel de 'Tocht der Tochten' wordt genoemd. De route is als volgt: Leeuwarden, IJlst, Sneek, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden. Leeuwarden is start- en aankomstplaats. De eerste (officiële) elfstedentocht werd gereden in 1909 en de laatste op 4 januari 1997. Het is nu wachten op de volgende koude winter!
Het totaal van bijna 200 km kan je inmiddels op allerlei manieren volgen: wandelen, auto, fiets (traditioneel op Pinkstermaandag), varen, kano. Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden ging in 2018 en 2019 zwemmend langs de route van de Elf Steden om geld op te halen voor de kankerstichting.

Bezienswaardigheden: het bruggetje in Bartlehiem waar de route twee keer langs komt; het Elfstedenmonument, de Canterlandsebrug vlakbij Gierkerk wat de laatste brug is voor de finish en de finishlijn aan de Bonkevaart net buiten Leeuwarden.

Tussen Den Helder in Nederland en Esbjerg in Denemarken ligt een natuurgebied dat uniek is in de wereld. Het hele Waddenzeegebied heeft een grote natuurwaarde en staat niet voor niks op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bovendien is het nog eens uitgeroepen tot 'Mooiste natuurgebied van Nederland'.
De Friese eilanden zijn Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog. Stuk voor stuk parels met een eigen sfeer en karakter. Met de veerdienst bereik je ze vanaf Harlingen, Holwerd of Lauwersoog.

 In 2018 was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa! Het was een groot succes en Leeuwarden is massaal bezocht. Ter ere van de Culturele Hoofdstad zijn er in heel Friesland 11 fonteinen geplaatst die zijn gemaakt door internationale kunstenaars.
Leeuwarden is dus absoluut een bezoekje waard.
Er zijn verschillende bezienswaardigheden waaronder natuurlijk het Fries Museum, de Blokhuispoort, de prachtige binnenstad, het Keramiekmuseum en het boeiende Natuurmuseum Fryslân. En in de binnenstad vind je naast gezellige terrassen, cafés en restaurants natuurlijk ook de Kleine Kerkstraat. Deze is al 2x uitgeroepen  tot leukste winkelstraat van Nederland!
 

4. Musea

Naast de musea in Leeuwarden vind je overal in Friesland grote en kleine interessante musea. Bijvoorbeeld het 1e schaatsmuseum in Hindeloopen, het niet te missen Jopie Huisman in Workum, het prestigieuze Museum Belvédère in Heerenveen, Museum Dokkum over Bonifatius en het Nationaal Modelspoor museum in Sneek

 

5. Friese Meren

Het Waterland van Friesland vind je in Zuid West Friesland. Friesland is vooral bekend van de watersporten op de Friese meren: Snekermeer, De Fluessen, Oosterbrekken, Nannewiid en het Tjeukemeer. Alle meren staan met elkaar in verbinding en geven altijd aanleiding tot veel 'wetterwille' (waterplezier). Huur een bootje, kano of waterfiets en geniet!

6. Franeker, Planetarium

Het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium staat in Franeker. Dit is waar Eise Eisinga tussen 1774 en 1781 zijn Planetariumkamer maakte die minuscuul de actuele planeetstanden weergeeft. Het is het oudst werkende planetarium ter wereld!

7. Ir. D.F. Wouda gemaal

Het Woudagemaal in Lemmer werd in 1920 gebouwd om het overtollige water uit Friesland weg te pompen. Tot die tijd stonden grote delen van Friesland
's winters onder water. Het wordt nu nog steeds ingezet bij hoog water. 
Het is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd én het grootste door stoom aangedreven gemaal dat nog steeds in werking is.
Het is volgens UNESCO het 'hoogtepunt van Nederlandse architecten in het beschermen tegen de kracht van water' en om die reden in 1998 verkozen tot Werelderfgoed.

8. Nationale Parken

Als natuurliefhebber ben je in Friesland aan het juiste adres! Met de 4 Nationale Parken: Nationaal Park Alde Feanen, Nationaal Park Drents-Friese Wold, Nationaal Park Lauwersmeer en Nationaal Park Schiermonikoog, is er veel te genieten en te ontdekken aan weidse landschappen en unieke flora en fauna. 

 

10. Harlingen

9. Sneek

Sneek is dé watersportplaats bij uitstek! Natuurlijk bekend van de jaarlijkse Sneekweek en de beroemde Waterpoort. Maar in Sneek kan je ook heerlijk winkelen, snuisteren door de leuke straatjes en je tegoed doen op een heerlijk terras.

Harlingen is de plaats waar de veerboot vertrekt naar Terschelling en Vlieland. Er is altijd iets te zien en beleven op de kades! Bovendien kan je heerlijk wandelen over de zeedijk, en ook het centrum biedt veel gezelligheid aan terrasjes en authentieke winkeltjes. Elk jaar worden hier de drukbezochte Visserijdagen gehouden en eens in de 4 jaar doen de imposante Tall Ships de haven van Harlingen aan. 

Klik even op onze Instagram knop voor prachtige sfeerbeelden van Visit Friesland!
 

Van alle genoemde bezienswaardigheden vind je de links naar hun site onder onze pagina Links